Miód dla naszego zdrowia

Miód towarzyszy nam w życiu od wielu tysięcy lat. Znany był wśród Słowian, Egipcjan oraz starożytnym Rzymie. Odkąd ludzie zorientowali się, jak wspaniała jest to rzecz, to chętnie z niego korzystają w swojej kuchni na co dzień. Zdajemy sobie bowiem sprawę z tego, jak wiele korzyści płynie z jedzenia właśnie tego pszczelego produktu. Idealnie zastępuje cukier, a do tego ma przyjemny smak. Co jeszcze miód powie nam o sobie?

Ile możemy jeść miodu każdego dnia?

Wiele osób pewnie zadaje sobie pytanie: ile miodu dziennie można jeść? Wydaje im się bowiem, że zdrowe rzeczy nie powinny mieć swojego ograniczenia. Przecież możemy jeść je zawsze, gdy przyjdzie nam na nie ochota i to w ilościach, jakich chcemy. Nie do końca to tak wygląda, z czego nie zawsze ludzie zdają sobie sprawę. Nawet w przypadku owoców czy warzyw warto zachować umiar. Nadmiar zawsze szkodzi. I nieważne czy chodzi o słodycze, tłuszcze czy właśnie owoce prosto z drzewa. Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy powiedzieć sobie: stop. Jedno jest pewne regularne spożywanie miodu buduje naszą odporność na przeziębienia oraz zimowe infekcje. Jeśli interesuje Cię ilość miodu, jaką możemy bezpiecznie spożywać na co dzień, odsyłam do rzetelnego artykułu https://miodowewzgorze.pl/blog/ile-miodu-dziennie-mozna-jesc-jak-spozywac-miod/.

Przy spożywaniu miodu nie powinniśmy oczywiście przesadzać i dostosować ilość do naszego wieku oraz codziennej aktywności. Ogólnie mówi się, że nie powinno się zjadać więcej niż czterdzieści do stu gramów miodu na dzień. A konkretniej mówiąc, nie zaleca się przekraczania dawki jednego grama na jeden kilogram ciała. Przy czym warto pamiętać, że dzieciom poniżej jednego roku życia w ogóle nie podajemy tej słodkiej przekąski. Spowodowane jest to faktem, że miód może uczulać oraz zawierać substancje niestrawne dla niemowląt.

Magiczne właściwości złotego mleka

Jeśli chodzi o to, jak spożywać miód, to możliwości jest naprawdę mnóstwo, a to i tak nie wszystkie. Ludzie wpadają na coraz to nowe pomysły na to, co można z tym wszystkim jeszcze zrobić. Zatem może sami powinniśmy się nad tym zastanowić. Z pewnością spore grono osób stosuje miód jako zamiennik cukru. Jest to dobre rozwiązanie, bo zawsze jest to o wiele zdrowsze podejście. Bez względu na to, czy chodzi o herbatę, ciasto czy cokolwiek innego. Miód o wiele lepiej się w tym wszystkim sprawdza. Poza tym możemy go także jeść na surowo i na pewno nam to nie zaszkodzi. Ponadto pewnie znamy przepis na złote mleko https://miodowewzgorze.pl/blog/zlote-mleko-przepis/, które powstaje z połączenia: miodu, mleka oraz kurkumy. Napój stał się bardzo popularny i ma swoje właściwości lecznicze, na które warto zawrócić uwagę. Doceniali je Hindusi, którzy każdego dnia delektują się gotowanym mlekiem z kurkumą oraz miodem. Kurkuma podczas gotowania wytwarza niezwykle cenną kurkuminę, która działa jak silny, naturalny antybiotyk. Współczesna nauka oraz medycyna chociaż potwierdza, nie potrafi odpowiedzieć gdzie tkwi tajemnica magicznego połączenie mleka, miodu oraz kurkumy.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here